дослідження асортименту і контроль якості молока і вершків.
Дослідження експертизи якості молока та вершків. Умови їх транспортування і зберігання. Технічні вимоги і контроль за якістю. ГОСТ 5037-97 металеві Фляги для молока і молочних продуктів. Технічні умови. Вершки - Це жирова частина молока, одержувана сепаруванням. Вершки є вихідною сировиною для отримання сметани, масла, для нормалізації молока. Пастеризовані або стерилізовані вершки різної жирності, з наповнювачами і без них призначаються і для безпосереднього споживання. Харчова і біологічна цінність вершків обумовлена ??максимальним вмістом білково-лецитинових комплексу. Вершки є багатим джерелом фосфатидів.
Якість молока контролюють за органолептичними, фізико-хімічними і бактеріологічними показниками. Органолептична оцінка полягає в огляді тари, вимірюванні температури, визначенні зовнішнього вигляду, консистенції, кольору, смаку і запаху. Молоко повинне бути розлито в чисті пляшки, фляги без слідів іржи, герметичні пакети. На зовнішній вигляд і за консистенцією молоко є однорідною рідиною без осаду. Відстій вершків не допускається в молоці підвищеної жирності і топленому. Колір молока повинен бути білим, із злегка жовтим відтінком, топленого – з кремовим відтінком, нежирного – із злегка блакитним відтінком. Смак і запах молока повинен бути чистим, без сторонніх, не властивих свіжому молоку присмаків і запахів.
Експертиза якості молока і вершків. Молоко та вершки контролюють за органолептичними показниками: зовнішнім виглядом і консистенцією, смаком і запахом, кольором. Найважливіші фізико-хімічні показники: масова частка жиру, кислотність, щільність, ступінь чистоти, температура. Крім органолептичних та фізико-хімічних показників, що підтверджують якість і харчову цінність продукту, проводять експертизу молока і вершків за показниками безпеки: токсичні елементи (свинець, кадмій, мідь, цинк, ртуть, миш'як); мікотоксини (афлатоксин М,),антибіотики (тетрациклінової групи, пеніцилін, стрептоміцин); гормональні препарати; пестициди; радіонукліди (цезій-134, -137 і стронцій-90).
Кожну партію молока і вершків на підприємстві-виробнику оформляють спеціальним документом (посвідченням про якість), в якому зазначають: номер і дату видачі документа; назву чи номер підприємства; назву продукції; номер партії; кількість місць і літрів; дату і годину виготовлення продукції з моменту закінчення технологічного процесу (для пастеризованого молока); дату виготовлення і термін зберігання (для стерилізованого молока); дані результатів. аналізів за масовою часткою жиру, кислотністю, густиною, фосфатазою чи пероксидазою і температурою продукту; позначення стандарту. У визначенні якості продукції враховують стан тари і маркування, органолептичні, фізико-хімічні і мікробіологічні показники.
Мікробіологічний контроль виробництва молочних продуктів зводиться до контролю якості сирого молока, вершків, готової продукції, допоміжних матеріалів, технологічного процесу, санітарно-гігієнічного стану виробництва та повітря виробничих приміщень. За результатами МБК можна судити про санітарно-гігієнічний стан підприємства, спрямованість мікробіологічних процесів у технології молочних продуктів, дію корисних мікроорганізмів та мікробіологічні причини виникнення вад продуктів.
дослідження якості молока з метою виявлення комбінування різних видів молока (домішки коров’ячого молока в козячому); визначення якості молока та його харчової цінності, зокрема, визначення кислотності, вмісту жирів, білків, СОМО, густини, точки замерзання; експертиза молока для виявлення у молоці забруднення патогенними мікроорганізмами
Молоко – це продукт нормальної секреції молочної залози корови. Молоко є складною дисперсною системою, що містить більше сотні органічних (білки, жири, вуглеводи, ферменти, вітаміни) і неорганічних (вода, мінеральні солі, гази) речовин. Молоко коров’яче І ВЕРШКИ. Склад молока непостійний і залежить від багатьох факторів: породи і віку корови, умов годування і утримування, рівня продуктивності і способу доїння, періоду лактації і інших чинників. Молочний жир малостійкий до дії високих температур навколишнього середовища, світлового проміння, водяної пари, кисню повітря, розчинів лугів і кислот. Під впливом цих чинників він гідролізується, осалюється, окислюється і гіркне.
Перед прийманням молока (визначення якості та кількості) треба перевірити наявність супровідних документів та перевірити, щоб усі графи супровідної накладної були заповнені. Під час постачання молока, яке пройшло в господарстві термічне оброблення, у супровідній накладній повинний бути зроблений запис про ефективність пастеризації. Молоко повинно бути прийнято протягом 45 хв.; уразі затримки оцінки якості молока воно приймається за показниками кислотності та температури, вказаними в документах, що додаються. Молоко повинно відповідати вимогам стандарту на заготівельне молоко. Молоко приймають .
3. Класифікація і асортимент молока. 4. Товарознавчо характеристика вершків. 5. Експертиза якості молока і вершків. 6. Зберігання та транспортування молока і вершків. Список літератури. 1. Споживчі властивості молока. У молоко входять: вода, білки, жир, молочний цукор (лактоза), мінеральні речовини (у т. ч. мікроелементи), вітаміни, ферменти, гормони, імунні тіла, гази, мікроорганізми, пігменти. Оптимальне поєднання цих компонентів в молоці робить його найменш замінимим харчовим продуктом, особливо для дітей, т. к. в ньому є більшість елементів, необхідних для нормального росту і розвитку організму. Білки молока складаються, головним чином, з казеїну, лактальбуміну і лактоглобулина.
Ветеринарно-санітарний контроль якості молока: Молоко для реалізації повинно відповідати таким умовам: Молоко після доїння повинно бути профільтровано (очищено) та охолоджене в господарстві не пізніше ніж через 2 години після доїння, щоб при здачі-приймання на молокозаводі мало температуру не - - - Медична Бібліотека на веб-сайті medbib.in.ua.
Ветеринарно-санітарний контроль якості молока: Молоко для реалізації повинно відповідати таким умовам: Молоко після доїння повинно бути профільтровано (очищено) та охолоджене в господарстві не пізніше ніж через 2 години після доїння, щоб при здачі-приймання на молокозаводі мало температуру не - - - Медична Бібліотека на веб-сайті medbib.in.ua.
Контроль якості готової продукції. ⇐ ПредыдущаяСтр 3 из 5Следующая ⇒. Готова продукція, призначена для реалізації, повинна відповідати вимогам чинних нормативних документів. При наявності в партії менше 20 одиниць питних видів молока, вершків і кисломолочних напоїв чи менше 10 одиниць сметани відбирають одну. Об’єм вибірки вказаної продукції у споживчій тарі наведено у табл.1. Таблиця 1. Для хімічного дослідження від кожного сирку одного виду і однакової масової частки жиру відрізають 20 г і вміщують в одну місткість. Відібрані проби ретельно подрібнюють, перемішують і беруть близько 50 г як об’єднану пробу у чисту склянку з пробкою.
Практичне навчання студентів в коледжі є важливою складовою часткою навчально-виховного процесу і мета його - закріпити і поглибити знання, які студенти одержали в процесі теоретичного навчання. Мета проведення заняття набути вмінь і навичок з визначення показників якості молока згідно вимогам державних стандартів. Даний сценарій заняття може використовуватися для проведення занять іншими викладачами та студентами.. Інші методичні матеріали на урок Біологія скачати.
Аналізатор використовується для експрес - визначення показників якості молока в вимірювальних лабораторіях підприємств харчової промисловості, при проведенні науково-дослідних робіт, у ветеринарних лабораторіях, на молочних фермах і молокоприймальних пунктах при приймання та переробки молока. ЗАСОБИ КЕРУВАННЯ (На передній панелі). 2.4.4 Наповніть ретельно вимиту мірну чашечку молоком і поставте її на місце забору проби. При цьому всмоктувальна трубочка повинна зануритися в пробу, а дно чашечки повинно упертися в пластмасову підставку, що знаходиться під трубочкою. Таблиця 3 - Результати експериментального дослідження якісних показників молока (вихідні дані).
Предметом дослідження якість та конкурентоспроможність молока. Об»єктом дослідження є товарний ринок молока України, що реалізується в ВАТ “Універмаг “Дитячий світ”. В роботі проведені дослідження зразків молока в 1 літровій поліетиленовій упаковці Київських молочних заводів №1 (7 я), №2 (Галактон), №3 (Вім-Біль-Дан) та Уманського молокозаводу (Слов’яночка). Молоко — це продукт, який виробляється молочними залозами ссавців. В харчуванні людини використовують молоко коров»яче, козяче, овече і тощо. Частіше вживають і переробляють коров»яче молоко.
Характеристика асортименту молока. Пастеризоване молоко буває декількох видів: молоко пастеризоване різної жирності (1,5; 2,5; 3,2; 6,0%) і знежирене; топлене; білкове; вітамінізоване; шкільне; збагачене різними наповнювачами (молоко солодове; молоко з какао; молоко з кавою; молоко для коктейлів). Пастеризоване молоко різної жирностіможе виготовлятися способом нормалізації натурального молока, а також способом відновлення сухого молока. Знежирене молоко і вершки отримують сепаруванням молока за допомогою спеціального обладнання — сепараторів. Сепарування — це процес розподілу молока під дією відцентрової сили на вершки (жирову фазу молока) і знежирене молоко (плазму молока).
ВСТУП Тема моєї курсової роботи – Аналіз асортименту та якості молочнокислих товарів на матеріалах магазину «Молочка». Знежирене молоко, сколотини, вершки, згущене і сухе молоко, казеїнат натрію і плодово-ягідні наповнювачі повинні бути доброякісними без сторонніх присмаків і запахів і пороків консистенції. Кисломолочні напої виробляють із різноманітною масовою долею жиру: 6; 4; 3,2; 2,5 1,5; 1 %. Тому вихідне молоко відповідно нормалізується до необхідної масової частки жиру. У результаті пастеризації знищуються мікроорганізми в молоці і створюються умови, сприятливі для розвитку мікрофлори закваски.
Коментарі
Дописати коментар